Despre Pro-Coast

Golful Boka Kotorska, Muntenegru
Golful Boka Kotorska, Muntenegru

Proiectul Pro-Coast se concentrează pe bogățiile naturii (biodiversitate) din ecosistemele costiere europene. Aproximativ 40% dintre europeni locuiesc la mai puțin de 100 km de coastă, unde se înregistrează o pierdere continuă a serviciilor naturale care oferă hrană, apă, sănătate și recreere. Această pierdere afectează unele mijloace de trai și anumite grupuri de oameni mai mult decât pe altele. Pro-Coast își propune să ajute comunitățile locale să mențină și să restaureze bogățiile și serviciile naturii în întreaga Europă, prin încurajarea utilizării cunoștințelor locale și a activităților care aduc beneficii terenurilor, mărilor și speciilor.

 

Cei 20 de parteneri ai noștri din 14 țări reunesc oameni de știință sociologi, ecologi și experți tehnici cu un set de abilități remarcabil de divers. Ei vor lucra în cadrul a 9 studii de caz pentru a descoperi cum ar dori localnicii să restaureze o varietate de ecosisteme costiere.

 
 
 
Plaja Sligo din Republica Irlanda
Plaja Sligo din Republica Irlanda
 
 

Oamenii sunt parte integrantă a naturii, fiind conectați în moduri multiple și complexe. Astfel, pentru ca natura să se îmbunătățească, trebuie să identificăm modalități simple prin care cei care o îngrijesc să facă schimbări transformatoare. Pro-Coast va ajuta comunitățile locale să ia decizii înțelepte care beneficiază natura și contribuțiile sale pentru oameni, prin cicluri repetate de luare a deciziilor împreună, aplicare și evaluare. Vom face acest lucru colaborând cu cetățenii – un proces de jos în sus – ghidați de știința de vârf. Apoi, lucrând împreună cu alte proiecte și organizații care oferă sprijin, vom extinde abordarea și vom încuraja guvernele să ofere asistență de sus în jos.