Een oorsprong in IUCN

De Raad van Europa organiseert de Conventie van Bern in Straatsburg
De Raad van Europa organiseert de Conventie van Bern in Straatsburg

Een lange reis begint met kleine stapjes. In 1948 richtten pro-natuurorganisaties en hun regeringen een Internationale Unie op, die het natuurbehoud vertegenwoordigt bij de Verenigde Naties. IUCN heeft nu 90 regeringen en 1350 andere natuurorganisaties als leden. In de eerste vier decennia heeft IUCN geholpen bij het initiëren van veel belangrijke internationale overeenkomsten voor de natuur, waaronder de Conventie van Bern om soorten en leefgebieden in Europa te behouden, de Conventie van Bonn over Migrerend soorten en de Conventie over Biologische Diversiteit (CBD) in Rio de Janeiro.

In 1997 richtte IUCN een Sustainable Use Specialist Group op van deskundigen, waarvan een Europese Sustainable Use Specialist Group in Brussel was gevestigd. ESUG wilde helpen veel activiteiten duurzaam te maken en daarom ging zij in gesprek met degenen die land en dieren in het wild beheren: de boeren en boswachters, tuinders en verzamelaars, de vissers, jagers en toeschouwers van wilde soorten. Het creëerde drie projecten voor de Europese Commissie, over agromilieumaatregelen, over bestuur voor de natuur en over het ontwerp van een websysteem om gemeenschappen te helpen land en natuur te beheren. ESUG werd ook een onafhankelijk lid van IUCN.

 

2022: IPBES en Pro-Coast

De lancering van ESUG's eerste netwerk in het Europees Parlement
De lancering van ESUG's eerste netwerk in het Europees Parlement

In 2022 hebben vier dingen de inspanningen van ESUG gestimuleerd om mensen samen te brengen voor de natuur. Drie waren afkomstig van IPBES, het Intergouvernementeel Panel voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten, dat in 2010 door CBD in Nagoya werd opgericht. Uit een IPBES-beoordeling van duurzaam gebruik bleek dat minstens een derde van de mensen nog steeds afhankelijk is van het gebruik van wilde soorten voor voedsel, brandstof of levensonderhoud. IPBES begon ook te werken aan twee verdere beoordelingen, één over hoe natuur, klimaat, voedsel, water en gezondheid van mensen allemaal met elkaar verbonden zijn, en één over de manier waarop mensen hun rol in de natuur transformeren.

 

De vierde mijlpaal voor ESUG in 2022 was het indienen van een bod bij de Europese Commissie om samen met 19 andere partners te gaan werken aan de manier waarop mensen hun rol in de natuur zouden kunnen veranderen, aanvankelijk in kustgebieden. Onze studie is sterk gebaseerd op de sociale wetenschappen en beoogt “een PROactieve aanpak voor gemeenschappen om maatschappelijke transformatie mogelijk te maken”. Kortom, het gaat erom hoe mensen en relevante organisaties het beste in gemeenschappen kunnen samenwerken ten behoeve van de natuur.