Προέλευση από την IUCN

Το Συμβούλιο της Ευρώπης φιλοξενεί τη Σύνοδο της Βέρνης στο Στρασβούργο
Το Συμβούλιο της Ευρώπης φιλοξενεί τη Σύνοδο της Βέρνης στο Στρασβούργο

Κάθε μακρύ ταξίδι ξεκινά με μικρά βήματα. Το 1948, οι οργανώσεις για τη φύση και οι κυβερνήσεις τους δημιούργησαν μια Διεθνή Ένωση, που εκπροσωπεί τη Διατήρηση της Φύσης στα Ηνωμένα Έθνη. Η IUCN συγκεντρώνει τώρα 90 κυβερνήσεις και 1.350 άλλες οργανώσεις για τη φύση ως μέλη. Στις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της, η IUCN βοήθησε στην εκκίνηση πολλών σημαντικών διεθνών συμφωνιών για τη φύση, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση των ειδών και των βιοτόπων στην Ευρώπη, της Σύμβασης της Βόννης για τα Μεταναστευτικά Είδη και της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD) στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το 1997, η IUCN δημιούργησε μια Ειδική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τη Βιώσιμη Χρήση των φυσικών πόρων, εκ των οποίων μια Ευρωπαϊκή Ειδική Ομάδα για τη Βιώσιμη Χρήση είχε έδρα τις Βρυξέλλες. Αυτή η ομάδα (η ESUG) είχε στόχο να στηρίξει τη βιωσιμότητα πολλών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, και έτσι έχει συνεργαστεί με κοινωνικές ομάδες που είναι υπεύθυνες για αυτή την εκμετάλλευση της γης και της άγριας φύσης: τους αγρότες και τους υλοτόμους, τους συλλέκτες φυσικών τροφών (όπως βότανα, μανιτάρια, άγρια χόρτα, κλπ), καθώς και τους ερασιτέχνες αλιείς, τους κυνηγούς και τους ορνιθοπαρατηρητές (bird watchers). Έχει συνεισφέρει με τρία σχετικά έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, με τη διακυβέρνηση της φύσης και με τον σχεδιασμό ενός συστήματος για να βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες να διαχειριστούν τη γη και τη φύση. Η ESUG έγινε επίσης ανεξάρτητο μέλος της IUCN.

 

2022: IPBES και Pro-Coast

Η έναρξη του πρώτου Δικτύου ESUG στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η έναρξη του πρώτου Δικτύου ESUG στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το 2022, τέσσερις εξωτερικοί παράγοντες ήρθαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της ESUG να ενώσει τους ανθρώπους για τη περιβάλλον. Τρία από αυτά προήλθαν από την IPBES, τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, που δημιουργήθηκε από τη CBD το 2010 στη Ναγκόγια. Μια αξιολόγηση της IPBES για τη βιώσιμη χρήση διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ανθρώπων εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χρήση άγριων ειδών για τροφή, καύσιμα ή βιοπορισμό. Η IPBES ξεκίνησε επίσης να εργάζεται σε δύο περαιτέρω αξιολογήσεις, μία για το πώς η φύση, το κλίμα, η τροφή, το νερό και η υγεία των ανθρώπων είναι όλα συνδεδεμένα, και μία για τους ανθρώπους που μετασχηματίζουν τον ρόλο τους στη φύση.

 

Το τέταρτο ορόσημο για την ESUG το 2022 ήταν η υποβολή πρότασης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με 19 άλλους εταίρους σχετικά με το πώς οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αλλάξουν τον ρόλο τους στη φύση, αρχικά σε παράκτιες περιοχές. Η πρόταση μας βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις κοινωνικές επιστήμες, με στόχο μια "προνοητική προσέγγιση για τις κοινότητες ώστε να οδηγηθούν σε κοινωνικό μετασχηματισμό". Βασικά, αφορά το πώς οι άνθρωποι και οι σχετικοί οργανισμοί μπορούν να συνεργαστούν καλύτερα στις τοπικές κοινωνίες προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος.